جای خواب نوزاد باید چگونه باشد؟ 5 نکته‌ای که باید رعایت کنید

بررسی نکات مهم برای جای خواب نوزاد در مجله بلج
زمان مطالعه: 5 دقیقه
تیم محتوای بلج
دوشنبه 6 شهریور 1402

یکی از اولین نگرانی‌ها برای مراقبت از نوزاد تازه متولد‌شده، فراهم کردن جای خواب مناسب است. جای خواب نوزاد تاثیر بسزایی در آرامش و احساس راحتی او دارد. همچنین استاندارد بودن تخت خواب باعث جلوگیری از آسیب‌های احتمالی به فیزیک نوزاد خواهد شد؛ چرا‌که نوزاد تازه متولد شده استخوان‌بندی حساسی نسبت به کودکان بزرگ‌تر دارد. استفاده از جای خواب طفل نوزاد بدون استانداردهای لازم باعث ریسک سلامت فیزیکی نوزاد و به هم ریختن آرامش او می‌شود. در این مقاله قصد داریم ۵ نکته برای انتخاب بهترین جای خواب نوزاد بیان کنیم. چند دقیقه به مطالعه این متن اختصاص دهید تا بدانیم «جای خواب نوزاد چگونه باید باشد». 

۱. تشک مناسب نوزاد؛ تاثیر بسیار در خواب آرام فرزند شما 

بهترین جای خواب نوزاد، گهواره، تخت یا تشکی است که با قد او متناسب باشد. همچنین نوزاد باید روی تشک نسبتا سفت با پارچه ضد‌حساسیت خوابانده شود. استفاده از تشک‌های نرم برای جای خواب اطفال توصیه نمی‌شود؛ چون تشک‌های نرم امکان بالا رفتن دمای بدن و استنشاق مجدد دی‌اکسید کربن را افزایش می‌دهد. هنگام انتخاب جای خواب کودک باید به طبی بودن تشک توجه داشته باشید و از کیفیت بالای آن مطمئن شوید. 

اندازه سرویس خواب نوزاد پسر و دختر نیز باید با ابعاد مناسبی انتخاب شود و همه فضای تخت را پر کند. به فاصله‌های بین تشک و تخت حتما توجه کنید؛ زیرا ممکن است نوزاد شما در این حاشیه خالی گیر کند. در طراحی تخت‌های استاندارد به نکات ایمنی تخت نوزاد توجه شده است. این نکات باعث افزایش امنیت کودک و جلوگیری از غلت زدن نوزاد در خواب می‌شود. 

نوع تشک؛ عاملی موثر بر کیفیت خواب کودک

نکته‌های ایمنی مهم درباره جای خواب بچه

فرزند شما در ماه‌های اولیه زندگی توان کافی برای کنترل حرکات سر و گردن خود را ندارد. ازاین‌رو اگر نوزاد را روی بالش‌های غیراستاندارد بخوابانید، امکان مسدود شدن راه تنفسی او با بالش به دلیل غلت زدن افزایش می‌یابد. اندازه بالش استاندارد نقش مهمی در خواب خوب کودک خواهد داشت. علاوه‌بر این، گاهی نوزادان به متریال استفاده‌شده در متکا همچون پر، پشم و الیاف مصنوعی علائم حساسیت نشان می‌دهند. برخی والدین تصور می‌کنند که قرار دادن نوزاد روی سرویس خواب نوزاد دختر و پسر و بدون بالش باعث صاف شدن جمجمه او می‌شود. صافی سر، امری موقتی است و پس از رشد جمجمه بهبود پیدا خواهد کرد. 

علاوه‌بر موارد گفته شده، استفاده از عروسک خواب کودک، احتمال سندروم مرگ ناگهانی را به‌شدت افزایش می‌دهد. نوزادان تا سن ۶ ماهگی از طریق مکیدن، دنیای اطراف را می‌شناسند؛ ازاین‌رو گاهی عروسک را در دهان خود می‌کنند. از سوی دیگر، ممکن است صورت خود را روی عروسک قرار دهند و راه تنفس آن‌ها بسته شود.

توجه به استانداردهای ایمنی؛ نکته‌ای مهم برای انتخاب جای خواب بچه نوزاد 

۲. استفاده از تخت کنار مادر؛ بهترین محل برای خواب و استراحت نوزاد

متخصصان اطفال توصیه می‌کنند که والدین هیچ‌گاه کودک زیر ۲ سال را روی تخت خودشان نخوابانند. زیرا اختناق، سندروم مرگ ناگهانی، آسیب دیدن بر اثر برخورد والدین به نوزاد و ایجاد حساسیت را به دنبال دارد. دستگاه عصبی نوزاد تا سن ۴ ماهگی رشد نکرده است. به همین دلیل کودک امکان کنار زدن اشیا از روی بینی و دهان خود را نخواهد داشت؛ بنابراین اگر پتو یا لباس یکی از والدین روی بینی نوزاد قرار بگیرد، باعث خفگی نوزاد می‌شود.

نوزادانی که جا خواب نوزاد کنار تخت والدین دارند، به دلیل ایجاد وابستگی بیشتر در زمان مدرسه دچار مشکلاتی همچون «ترس از جدایی» خواهند شد. والدین برای محافظت از نوزاد و رسیدگی به نیازهای کودک می‌توانند از تخت کنار مادر به‌عنوان جای خواب نوزاد استفاده کنند. به این منظور پدر و مادر باید هنگام چیدمان سیسمونی نوزاد، گهواره کنار تخت را به‌گونه‌ای بگذارند تا هیچ فضای خالی بین دو تخت وجود نداشته باشد. برای این منظور باید به ابعاد تخت یک نفره کودک و تناسب آن با فضای خالی داخل اتاق توجه داشته باشید.

استفاده از تخت کنار مادر؛ بهترین محل برای خواب و استراحت نوزاد

۳. استفاده از پتو و تشک با متریال مناسب؛ جلوگیری از حساسیت پوست نوزاد

انتخاب پتو برای جای خواب طفلانه به‌دلیل حساسیت بالای پوست نوزادان بسیار اهمیت دارد. برای راحتی فرزند خود و جلوگیری از حساسیت‌های پوستی حتما از پتوهای ضد‌حساسیت نوزادان استفاده کنید. همچنین پتو نوزاد باید بسیار سبک باشد تا زمانی‌که روی صورت نوزاد قرار گرفت به‌راحتی بتواند آن را کنار بزند. تفاوتی ندارد قصد خرید جای خواب نوزاد پسر یا دختر را دارید، در هر صورت باید به ضد‌حساسیت بودن و لطافت الیاف رخت‌خواب توجه داشته باشید. در نظر بگیرید نوزادان برای شناخت دنیای اطراف خود همه چیز را در دست خود می‌گیرند؛ بنابراین برای خرید جای خواب نوزاد دختر و پسر حتما از الیاف طبیعی و بدون حساسیت استفاده کنید.

برای جلوگیری از آسیب به پوست نوزاد لازم است که از پتوهای نرم استفاده کنید. از نظر تاثیر دکوراسیون بر خواب کودک نیز، پتو با رنگ ملایم و متناسب با رنگ اتاق کودک انتخاب کنید تا نوزاد شما آرامش بیشتری هنگام خواب تجربه کند.

۴. جای خواب نوزاد چگونه باید باشد؟ دور از نور شدید و مستقیم

نور مستقیم و با شدت بالا برای نوزادان مناسب خواهد بود؛ البته این به معنی تاریک کردن فضای اتاق و تخت یا سبد خواب نوزاد نیست. فقط باید نور مستقیم و شدید را از نوزاد دور کنید. در خرید سیسمونی به اندازه تخت نوزاد و محل قرارگیری آن در اتاق توجه کنید. برای کاهش شدت نور خورشید در طول روز، می‌توانید از پرده‌های نازک استفاده کنید.

نوزادان در ابتدا تولد خود ساعات بسیاری را در شب بیدار هستند و تغذیه می‌کنند. پس از تکامل سیستم عصبی نوزاد، ساعت بیولوژیکی آن‌ها تنظیم خواهد شد. ازاین‌رو، نور ملایم خورشید در روز و نور ملایم و کم هنگام تغذیه نوزاد در شب به تسریع تنظیم ساعت بیولوژیکی او بسیار کمک خواهد کرد. 

جای خواب نوزاد چگونه باید باشد؟ با نورپردازی مناسب

۵. دمای مناسب اتاق؛ ویژگی مورد نیاز جای خواب بچه

به‌طورکلی، دما اتاق نوزاد و جای خواب طفل باید به‌گونه‌ای باشد که یک بزرگسال با لباس‌های سبک در آن احساس راحتی کند. در واقع اگر اتاق برای شما خیلی سرد باشد، برای فرزندتان نیز سرد خواهد بود. همچنین اگر در اتاق احساس گرما می‌کنید، نوزاد شما نیز همین حس را خواهد داشت. 

به توصیه بسیاری از متخصصان کودک، دما اتاق نوزادان باید بین ۲۲ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد نگه داشته شود. سرمای بیش از جا خواب نوزاد باعث بیماری طفل شما می‌شود. از سوی دیگر، گرمای بیش از ریسک سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را در کودکان یک ماهه تا یک ساله افزایش می‌دهد.

برای محافظت از نوزادان، تخت خواب استاندارد و مناسب تهیه کنید

در این مقاله به بررسی ویژگی‌های بهترین جای خواب اطفال پرداختیم تا بدانیم «جای خواب نوزاد چگونه باید باشد». جای خواب کودک یکی از دغدغه‌های ذهنی بزرگ پدر و مادرانی است که به‌تازگی صاحب فرزند شده‌اند. در مورد محل خواب کودک باید به بافت تشک، اندازه تخت و محل قرارگیری آن توجه داشته باشید. همچنین از انتخاب تشک بسیار نرم خودداری کنید؛ زیرا احتمال دچار سندروم مرگ ناگهانی را افزایش می‌دهد. از سوی دیگر، جای خواب کودک اگر بسیار سفت باشد، خواب راحتی نخواهد داشت و احساس خستگی خواهد کرد. 

علاوه‌بر موارد گفته شده، اندازه بالش نوزاد و دمای اتاق نیز بر افزایش کیفیت خواب کودک تاثیرگذار هستند. برای افزایش راحتی رخت خواب نوزاد و افزایش کیفیت خواب حتما به دمای فضای اتاق توجه داشته باشید. همچنین برای کودک تختی با ابعاد مناسب و استاندارد بخرید که به‌راحتی دست و پایش را تکان دهد؛ ولی در عین‌حال فضای وسیعی برای غلت زدن و افتادن روی بینی خود را نداشته باشد. اگر شما نیز نکته‌ یا تجربه‌ای در زمینه ویژگی‌های جای خواب و اندازه تشک تخت نوزاد دارید، در بخش نظرات با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

منبع : -
214
0
0
آیا این مطلب برای شما مفید بود ؟
  • بله
  • خیر

درود بر شما! خوشحالیم این مطلب برای شما مفید بوده‌، لطفا برای حمایت از ما آن را با
دوستان خود به اشتراک بگذارید

متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات‌
خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.

دیدگاه شما

سؤالی دارید ؟ 53138 021

^